De Friese vlag

De Friese vlag kunt u eenvoudig online bestellen in onze webshop. Op Provincievlag.nl vindt u alle officiële provincievlaggen en gemeentevlaggen van Nederland. De vlag wordt vaak gehesen bij officiële gebeurtenissen of bij provinciale evenementen. Zo ook de Friese vlag.

Trots op de Friese vlag?

Ook zo trots als inwoner van Friesland en wilt u dit laten zien door middel van de Friese vlag? Bestel dan al voor €32,- een gevel- of mastvlag van Friesland! Bootvlaggen zijn al te bestellen vanaf €13,95. De vlag wordt daarnaast ook vaak gehesen bij officiële gebeurtenissen of bij provinciale evenementen, leuk als u dit ook kunt doen met deze mooie vlag. De vlag is verkrijgbaar in diverse maten, zo is er voor iedere gevel, mast of boot een geschikt formaat voor een vlag!

Materiaal van de vlag

Alle vlaggen zijn van zeer degelijke kwaliteit. De provincievlaggen worden namelijk gemaakt van het traditioneel en oersterke polyester en worden rondom dubbelnaads gestikt. De vlag wordt compleet gevel of mast klaar geleverd met een lusje en koord (voor boot- en gevelvlaggen) of kopband en haken (voor mastvlaggen). De kleuren zijn kleurecht en weer-, wind- en uv-bestendig. U kunt de vlaggen wassen op maximaal 30 graden.

 • Friese vlag

  Bootvlag Friesland

  Vanaf 13,95

  Deze bootvlag Friesland is leverbaar in verschillende afmetingen die geschikt zijn als bootvlag. De vlaggen worden gemaakt van het traditioneel en oersterke polyester en worden rondom dubbelnaads gezoomd en gestikt. De kleuren van deze bootvlag zijn Uv-bestendig en was bestendig (wasbaar op 30 graden). De beste bootvlag voor de goedkoopste prijs van Nederland.

  Opties selecteren
 • Friese vlagvlag Friesland

  Vlag Friesland

  Vanaf 32,00

  De Friese vlag is leverbaar in verschillende afmetingen die geschikt zijn als gevelvlag of mastvlag. De provincievlaggen worden gemaakt van het traditioneel en oersterke polyester en worden rondom dubbelnaads gezoomd en gestikt. De vlag wordt compleet gevel of mast klaar geleverd. De kleuren zijn Uv-bestendig en was bestendig (wasbaar op 30 graden). De beste provincievlag voor de goedkoopste prijs van Nederland.

  Opties selecteren

De vlag van Friesland, een stukje historie

In 1898 wilde men het gebruik van de oude Friese vlag officieel laten vastleggen omdat de kroningsfeesten van Koningin Wilhelmina naderden. De Gedeputeerde Staten vroegen in 1897 de bekende heraldische tekenaar Heerke Wenning een tekening en beschrijving te maken van de Friese vlag. Uiteindelijk werd in een besluit op 14 oktober 1897 zijn rapport aangenomen en vastgelegd.

De Provinciale staten stellen in juli 1957 de huidige vlag van Friesland in als de officiële vlag. In het provinciaal blad van Friesland van 1958 wordt dit besluit van de staten vermeld, evenals de beschrijving ervan. De vlag en het wapen werden in de vorm van een verzoekschrift te bevestiging aan de koningin aangeboden. Hierdoor werd het op 11 februari 1958 per Koninklijk besluit officieel vastgesteld.

De vlag van de provincie Friesland bestaat uit vier blauwe en drie witte banen. De banen symboliseren de witte waterstromen in een blauw veld: “tres quas candidas in campo cœlestini”. De banen worden verbonden met het Zweedse koningswapen, aangezien de schuinbalken al dateren uit de Scandinavische landen in de 13e eeuw. Op de witte banen staan in totaal zeven “pompeblêden”. De 16e-eeuws geleerde Suffridus Petrus, meende dat de zeven rode “pompeblêden”, ook wel “waterleliebladeren”, naar de Zeven Friese Zeelanden verwijzen. De Zeven Friese Zeelanden werden door drie waterstromen van elkaar gescheiden en waren zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Wezer.

Lees hier nog meer info over de vlag van Friesland.

Eigen ontwerp vlag

U kunt bij Provincievlag.nl ook uw eigen ontwerp voor een vlag aanleveren. Hierbij levert u uw ontwerp aan en zorgen wij ervoor dat deze wordt gedrukt naar uw wensen! Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Afmetingen Friese vlag

De afmetingen voor de verschillende vlaggen zijn als volgt:
100 x 70 cm (bxh) geschikt voor een gevelstok
150 x 100 cm (bxh) geschikt voor gevelstokken en masten tot 5 meter
225×150 cm (bxh) geschikt voor masten tot 7 meter
300×200 cm. (bxh) geschikt voor masten van 7 meter en hoger

45 x 30 cm (bxh) geschikt als bootvlag
60 x 40 cm (bxh) geschikt als bootvlag
75 x 50 cm (bxh) geschikt als bootvlag

Bestel uw vlag direct online

De beste provincievlag voor de goedkoopste prijs van Nederland. Maak uw keuze en bestel uw Friese vlag direct online via de webshop van Provincievlag.nl. U kunt achteraf betalen. De levertijden lopen van 3 tot 4  werkdagen